петък, 9 октомври 2009 г.

Britain & Netherlands vs Iceland

Заглавие от футболен вестник описващо икономическата война водена от Британия и Холандия срещу малката, безстрашна и тотално обсадена Исландия (2008-20_._).

1-во Полувреме
Пише се лето 2001-во. Исландския банков сектор е приватизиран по Австрийски модел (австрийската икономическа "школа"), който беше наложен и в БГ.


2-ро Полувреме
Лето 2007-мо, Исландски банки отварят клонове в Англия и Холандия. За да се отвори клон на банка, в която и да е държава, банката минава през стриктна процедура и в крайна сметка Централната банка на държавата дава или не дава разрешително. Ако централна банка издаде разрешително от този момент тя гарантира, че е допуснала в системата си солиден участник. Тази "гаранция" е известна на широкия кръг най-вече с едно от условията - гарантирането на граждански влогове до 20.000 Евро. Обърнете много добро внимание на сумата, която гарантира закона. Обърнете внимание и на факта, че според закона в момента, в който Централна банка допусне играч на пазара си, то тя гарантира за неговата солидност и стриктно контролира неговите действия. С други думи - нито една банка неможе да извършва дейност, която не е одобрена от Централната банка на държавата. Дяволът винаги се крие в малките детайли. Та ето го и него :

* В момент, когато Японските банки пускат заеми с лихвен процент равен на нула, повтарям лихвата в Япония = 0, геврек, зеро, на Исландските банки (собственост на шепа аристократи / буржоа) е разрешено да дават 12% лихва на вложенията. С друга дума, 'който пожелае' може да вземе примерно 1 милиард Евро от Япония на 0 процента лихва и да ги вложи в Исландска банка за 12%. На тази схема навсякъде по света (от село Конево, Кърджалийско до Оксфорд, LSE, Харвард) се казва "пирамида". Обърнете внимание, че тази пирамида е не само позволена, но дори насърчавана от централните банки на Англия и Холандия. Зашо си мисля, че е пирамида ? След като Японските икономически специалисти не смятат, че е разумно да използват своите ресурси по начина, по който е описан по-горе, то това си има разумна причина. Използването на огромни суми, гонейки само лихви се нарича спекулация. Всяка спекулация води до сътресения на пазара и покачване на цените, а по-горното се случва точно в началото на колапса на Запдната банкова система, сиреч ефетка от него е като да налееш "масло в огъня".

Продължения
Пише се лето 2008-мо. Започват огромните нескриваеми проблеми на финансовите пазари. Подчертавам думите огромни и нескриваеми. Финансовите пазари имат проблеми още от времената на ДотКом балона, които проблеми негово височейшо глупачество Greenspan просто се опита да прехвърли на следващото поколение американци, вместо да ги решава. В този момент на небалансирани пазари Gordon Brown започва процедура по национализация на RBS. Когато започнат подобни процедури населението на Западния Свят е научено, че е време да се спасяват парите вложени в банковата система, особено парите вложени в несигурни банки. Кои са най-новите банки в системата, даващи най-високи лихви, сиреч изглеждащи най-несигурни ? Исландските банки. Следва "Run on the Iceland banks" и те фалират буквално за часове. Тук е местото да се подчертае, че не съществува банкова система на света, която сама да издържи на "Run on the bankс". С други думи няма банкова система в света, която да може да върне вложенията на клиентите си и да продължи да съществува.

Дузпи
В момента, в който Исландските банки фалират, Гордън Браун заявява на Английската нация, че лично гарантира, че на всеки вложител в Исландска банка ще му бъдат върнати 100.000 Лири. Тук пак припомням написаното по-горе, че законът гарантира вложения до 20.000 Лири/Евро и този закон съществува по една изключително важна причина - спестяванията на населението трябва да бъдат гарантирани, но само до определена сума за да не може да се използват за спекулации, които да унищожат пазара.

Та да преведа на прост български език действията на Гордон Браун - той реално нарушава закона и атакува с помощта на холандския си колега (който действа по същия начин като Гордон, но в негова "сянка") суверенитета на Исландия, изисквайки 5х повече пари от предварително договорените гаранции. Тук е важно да се подчертае, че това са частни Исландски банки, но това не пречи на Англия и Холандия да упеторят и припишат тези огромни частни дългове на Исландския народ. На нормален човешки език това е равносилно на обявяване на война като за повод се използва предателството на шепа аристократи. (Помните ли например, как завършва Втората световна за БГ?).

Англия и Холандия се договарят с МВФ, ЕС и всички други западни институции за общо поле на действие срещу Исландия, притискайки я да приеме всички наложени условия, независимо от факта, че са нелегални. Това е и причината в Западния Свят да е наложена брутална цензура на това, което сега (края на 2009-та) се случва в Исландия. Исландските пари от 1 година не струват нищо, Исландия е поставена под пълна икономическа и медийна изолация, зад която стоят Англия, Холандия и ЕС.

Питате за ролята на ЕС ? Пратеници на социал-демократите от ЕС са предложили на Исландските си колеги да капитулират напълно пред исканията на Англия и Холандия (колкото и да са незаконни) за да предотвратят пълното унищожение на тази прекрасна малка страна. Ако Исландия се съгласи да капитулира ще и бъде приписан чудовищен дълг, който ще трябва да се плаща от населението на Исландия. Тук ЕС предлага да помогне (разбирай да го плати), ако Исландия се съгласи без никакви уговорки да стане член на ЕС и на Евро монетарната система, сиреч да стане поредния Европейски щат.

Поуката
Навремето в Английската водихме полемика с учителката по История има ли смисъл БГ да влиза в НАТО или не. Нейното мнение беше, че това би било само стратегическа загуба за БГ, защото ако настане конфликт между държави членки (пример Турция срещу Гърция) то тогава реално държавите в конфликт биват оставени "на мира" да се доразправят помежду си. Та в този дух на мисли се сетих, че в БГ лихвите, които се дават на вложения в момента са 12%, докато в цял свят се въртят около 0%. За да нахранят банкрутиралите си нации Англия, Холандия, Франция, Германия ще се опитат да унищожат още много държави по модела, по който в момента унищожават Исландия. Надявам се следващата в списъка да не е БГ, но като гледам колко техни агенти са в ръководствата на всики политически партии в България, нямам големи надежди.

** Детайлен анализ плюс интервюта със Исландци за войната, която в момента (края на 2009-та) малкия остров води може да чуете на английски например тук (9 части) :


http://www.youtube.com/watch?v=oCERoa6Vy4c

Няма коментари:

Публикуване на коментар