петък, 11 декември 2009 г.

Не е 1984 - Brave New World е

Чух, че политически и други списания по света са избрали "1984" на Оруел за книгата описваща, какво се случва със света около нас. Изобщо не съм съгласен с тях. Моето мнение е, че Олдъс Хъксли е описал нашето съвременно общество много по-добре в "Brave New World" ("Прекрасният нов свят"*).

Каква е основната разлика между двете? Оруел твърди, че пълен "ред и контрол" ще бъдат постигнати чрез постоянно активно наблюдение и активен шпионаж от страна на правителства и разузнавателни подразделения. Знаем, че контрол чрез такива методи е абсолютно невъзможен - Комунизмът го доказа (като се провали).

Хъксли от друга страна се съсредоточава върху манипулацията на подсъзнанието и програмирането на човешкото поведение с негова помощ. Като програмирате голямата част от една нация например да купува БИО продукти за 3x хормалната цена на храната вашето селско стопанство започва да печели 3x повече. По-здравословно ли е за хората? Никой не е сигурен, но в името на капитала обществото бива накарано подсъзнателно да мисли така. Как се постига това? Достатъчно е да има "достоверни източници" от които да няма бягане и те да повтарят "БИО е по-добре" и в същото време "традиционното е по-лошо" и дори ако съзнателно не сте съгласни повторението е здраво отпечатано в подсъзнанието ви след определено количество повторения в определен период от време. И няма абсолютно никаква нужда хората активно да слушат тези повторения. Информация за всичко около нас достига до нашето подсъзнание и ние след това избираме какво да допуснем да влезне в нашето съзнание, и какво - не, но нашето подсъзнание регистрира всичко. Когато определен фактор се появява често в заобикалящата ни среда, той често достига до подсъзнанието и оставя отпечатък върху него без ние съзнателно да го осъзнаваме. Това е трика който инсталира фактора в нашия "биологичен компютър".

Големият проблем е, че един човек съзнателно може да потисне подсъзнателните пориви само в отпуснато и спокойно състояние. Когато е под напрежение и стрес човешкото тяло освобождава адреналин и други вещества, които намаляват способността на човешкия мозък да работи и организма включва обратно към основния модел на поведение, който е изцяло под контрола на подсъзнанието или както казваме на "навика". И хипнопедията е трика, с който собствениците на медиите около нас може да имплантират навици в "образованото" население, без това население да осъзнава или дори да има възможност да се замисли над това, което се случва. Това е една от причините, поради която на имигрантите не се издават документи за постоянно пребиваване, докато не започнат да говорят местния език - без езика те не могат да бъдат програмирани.

Защо хората не реагират? Може би, защото в спокойно и не-развълнувано състояние нашето съзнание може да контролира и моделира подсъзнанието (обучение, медитация, упражнения, промяна на поведение и т.н.). Дотук всичко изглежда добре. Проблемът е, че е много трудно да не се позволи стресиране в условията на постоянни заплахи, тероризъм, войни, постоянна въоръжена полиция по улиците, постоянни шокиращи новини, постоянно шокиращи снимки в мрежата и по вестниците, постоянни сексуални дразнители, постоянни материални дразнители. Kомбинацията от тези гарантира, че най-малко 90% от населението обръщащо внимание на основните обществени медии е под постоянно високо ниво на стрес. Така в действителност тези хора никога не мислят - те просто действат по подсъзнателни подбуди.

Примери:
- Ако ям БИО ще бъда здрав. Наистина ли? С всичките тежки метали преминаваши от неконтролираните в момента естествени торове, които са били забранени през 60-те, но с времето забраната е загубила давност, тъй като 30 години никой не използва такива?
- Ако си купя iPhone ще забърша нещо като героите във всички готини клипове и филми, които Apple спонсорира. Колко от вас наистина забърсаха нещо благодарение на iPhone-а си? Предполагам, че не много и междувпрочем iPhone винаги е струвал само $ 100 в Китай, което е по-малко от половината модели на Нокиа там. Това май не звучи много "секси"?
- Въпреки че 95% от футболните запалянковци знаят, че любимата им игра е най-корумпираната "организация" в света, те продължават да залагат и плащат невероятни суми пари за билети и сувенири.

В нормалния живот ние наричаме това "навик", но тази дума не обяснява как се създават навици. Хипнопедията обяснява как навици могат да бъдат наложени върху хората, без те дори да осъзнават или по някакъв начин да се съмняват в своите "нови стойности" в живота. Само се огледайте и ще разберете как всичко наоколо ви обработва мозъците "хипнопедически" да се държите точно така, както се очаква от вас да се държите, и когато сте под стрес наистина нямате друг избор, без значение какво си мислите. И НЕ - медитацията и спорта не са достатъчни да се отървете от тази заплаха - те просто правят по-лесно за вас да приемете и да оцелеете тази "обработка".

Така че, благодаря ти Олдъс Хъксли, че си бил първият, който се е "разкрещял" за това, което мнозина са забелязали, но не са били в състояние или не са желаели да говорят за него!

*П.С.
Заглавието на книгата е преведено на български като "Прекрасният нов свят". Този превод е брутално грешен защото думата Brave означава СМЕЛ а не Прекрасен. Олдъс специално е избрал СМЕЛ за да подчертае, колко безразсъдно "смели" са англо-саксонските власт-и-пари-имащи и как изобщо не се поколебават да си правят експерименти с населението на света, което един ден естествено може да доведе до гибелта на съвременната западна цивилизация (в която вече 20 години спадаме и ние - българите).

Няма коментари:

Публикуване на коментар