сряда, 13 януари 2010 г.

Обратно към корените

След известно обмисляне реших да добавя една притурка към този блог, която да се казва "Обратно към корените".

Днешният български народ е потомък на три от най-старите и най-велики народи/етноси обитавали земята - Българския, Тракийския и Славянския. Важните факти за тези три народа малко днешни българи ги знаят, а още по-малко осъзнават, че голяма част от мъдростта и знанията си тези народи са ни предали чрез своите легенди, притчи, приказки, пословици и поговорки.

Българите и траките са имали писмености подобни на китайските и египетските йероглифи, но писменост лесно се заличава, а историческите документи още по-лесно се унищожават. Мъдрост предадена от уста на уста обаче не е толкова лесно да се унищожи и до колкото е стигнала информацията до нас преразказването на приказки, легенди и поговорки е било основно "образование" при траките и славяните, а може би и при българите.

Големият проблем при разбирането на тези предания е разшифрирането на истинския подтекст, дълбоко скрит във всеки един от тези шедьоври, така както е скрит в мъдростите на Лао Дзъ, дзен-стиховете, приказките и легендите на други народи и т.н. Тъй като често съм се хващал как след дълги години "знаене" на някоя поговорка или приказка, чак след преминаването през определен опит се осъзнавам, какво може би е имал "авторът" предвид и реших тук в този отдел да споделя тези свои мисли. Дано се получи нещо хубаво и както винаги ще се радвам, ако някой прочете, сподели мнение, опит и/или ме поправи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар