събота, 16 януари 2010 г.

Да се надишаш със свобода

От 01.01.2010 г. в Чехия има нов закон, според който отглеждането на марихуана и притежаването и в малки количества за лично ползване не е наказуемо. Този закон доведе до крайна истерия все по-засилващите се корпоративни нацисти от Западния свят, които се надпреварват да почернят имиджа на държавата и на столицата и Прага. Като отговор на тази истерия Чехите спокойно и непоколебимо им отвърнаха по следния начин :

http://reflex.cz/scripts/detail.php?id=38667

"Когато разговарям с все повече и все повече чуждестранни журналисти за новия наказателен закон и неговия рационален подход към марихуаната, като че ли ролите са се обърнали. Пристигат от началото на новата година, направят едно кръгче в Националния мониторинг център по дрогите - Центъра по адиктология - Народната протидрогова централа - Дроп ин и Рефлекс, и после доволни си заминават дома да направят репортаж или да монтират телевизионен документ.



Идваха Белгийци, Холандци, Поляци ... Всички с едни и същи въпроси: Не се ли страхувате, че Прага ще стане Амстердам на източните държави? Доволни ли сте с развитието на закона? А ние - дали Иван Доуда от Дроп ин, Томаш Забрански от Центъра по адиктология или аз - обясняваме, че в Прага няма да има кофи шопове, че за разлика от Холандия нашия закон не толерира продажбата на трева, но затова прави живота на ползващите и по-лесен, и че по принцип сме доволни. Какво обаче да им кажем на края като някакво искрящо послание с едно изречение? Иван Доуда го - поне за журналистите от Запад - реши повече от елегантно:  Елементарно е, вашите млади сега ще пътуват насам за да се надишат със свобода, както ние пътувахме преди трийсет години към вас да се надишаме с нея.

Не е ли това безспорно истинно изречение повод за чиста радост? Не е ли днес Чехия в свободата наистина по-напред, отколкото традиционните западноевропейски демокрации?"

 И. X. Долежал

Няма коментари:

Публикуване на коментар