четвъртък, 27 май 2010 г.

Как си избрах паста за зъби, която не унищожава организма ми

В последните 6 месеца попаднах на 3-ма добри познати, които са около 30 годишни но вече сперматозоидите им са "неспособни да оплодят". След това (преди около месец) гледах "Esoteric Agenda" и целия пъзъл се сглоби - във филма ми обясниха, защо моите приятели са станали безплодни на 30 години. Благодарение на козметиката, която ползват, храните и напитките които консумират. Ето например, какво съдържа една паста за зъби :

Sodium Fluoride (Натриев Флуорид) : Отровата за плъхове е чист натриев флуорид - един от най-токсичните химикали около нас. Никакъв положителен ефект за зъбите. Странични ефекти от чест контакт с флуорида : рак, безплодност, алергии, унищожава нервната система;

Sodium Lauryl Sulfate или съкратено SLS (Натриев Лаурил Сулфат) : Сулфатите биват много подвидове, всичките крайно токсични и отровни. Това е "пенещата" съставка във всички пасти за зъби, шампоани, душгелове. Ефекти от дълъг контакт на организма със сулфати : рак, безплодност, алергии, унищожава нервната система;

Glycerin (Глицерин) : на пръв поглед невинен, но когато е съставка в пастите за зъби тои "пакетира" зъбите след измиване като създава филм около емайла и така спират регенерирането му. За да измиете глицерина от зъбите си трябва да ги изплакнете поне 20х с чиста вода. Странични ефекти: рак, безплодност, алергии, но в доста по-ниска опасност от горните 2.

Мислех да продължа с разбора на съставките на пасти за зъби, гелове и шампоани, но няма смисъл. Аз лично не успях да намеря НИТО ЕДИН нетоксичен продукт в НИТО ЕДНА дрогерия - даже БИО дрогериите продават брутално скъпи продукти пълни с отрови. Ако не вярвате проверете сами на следната американска страничка - пишете съставката и натискате Search (най-горе в средата на страницата). Излиза ви резултат с клиничните тестове за всеки химикал - какви странични ефекти е показал и колко е опасен за организма :

http://www.cosmeticsdatabase.com/

В крайна сметка с какво си мия аз зъбите ? С две домашни "пасти" :

1. Домашен сапун - според всички изследвания чистия домашен сапун е единствения препарат, който не представлява никаква опасност за организма и зъбите. Дезинфекцира и обезпаразитява перфектно, с вкуса му се свиква след първата седмица и след изплакване зъбите лесно регенерират емайла. За тези от вас, които все още живеят в илюзията, че купеното е по-добро от домашното, ето онлайн магазин за сапун за зъби (според американци пробвали него и домашния, домашния е по-добър) :

http://www.toothsoap.com

Когато купувате сапуна, много внимавайте, какво купувате. Познахте - в нито една дрогерия не продават класически чист сапун вече. Това, което се продава за сапун е комбинация от горните токсични химикали + ред други по-малко или повече токсични. В Чехия намерих на интернет да се продава домашен гръцки сапун от маслиново олио - 100 гр. струва 1 евро, има чист или с лайка, невен и други билки. В САЩ навсякъде продават уреди за правене на домашен сапун - там това е голяма мания вече десетилетие (откакто се разбра, какво причиняват съставките на продаваното по магазините). В БГ домашен сапун се продаваше навремето на Женския пазар. В Германия не открих, къде се продава чист домапен сапун - намерих само токсични смески по дрогерии и Био магазини, но до колкото знам трябва да се продава в Аптеките, където не искам дори да помислям колко струва.

2. Смес от сода бикарбонат и сол. Внимавайте да е точно традиционната сода бикарбонат, че вече се продават крайно токсични заместители. Ако имате чувствителни зъби НЕ ПОЛЗВАЙТЕ СОДА. Содата е добра за хора със здрави зъби и силен емайл - такива са всички хора от Южна Европа и Балканите преди да си развалят "захапката". Пастата се прави от еднакви части сода, сол и вода (по желание може да добавите 1-2 капки етерично масло за подобряване на вкуса) - разбърква се и се оставя в керамично съдче с капачка. Преди миене се слага на мократа четка, втрива се във венците и зъбите и се оставя 30-60 секунди за да се доразтвори содата в слюнката (може и да "дъвчете" песъчинките сода през това време). След това търкате и миете нормално. Първите няколко дни венците силно ще ви болят и кървят защото в тях си живуркат много бактерии (пастите не ги убиват сичките), но постепенно венците ви ще заздравеят и ще забравите какво е зъбен камък и зъболекар. Повтарям - внимавайте много ако емайла на зъбите ви вече е полуразрушен - това се разбира от "чувствителността" на зъбите. Ако са прекалено чувствителни на допир със студено, сладко и т.н. содата не е за вас, пробвайте само със сол. Според много специалисти на здравата уста и е необходимо само обилно изплакване с вода без химикали - просто не трябва да има частици между и по зъбите, за другото се грижи слюнката. По-любопитните разбиращи английски, руски, немски, испански да си пуснат едно търсене на Гугъл - вече има тонове информация и дискусии по въпроса.

Допълнително инфо :

http://www.greenpeace.org/new-zealand/take-action/green-your-life/greener-cleaning

http://homeparents.about.com/cs/householdtips/a/baksoda_health.htm

http://www.ehow.com/how_5160106_remineralize-teeth-naturally.html

П.С.
Внимавайте каква сол купувате - нерафинираната чиста морска сол  без добавки е най-добра. В днешно време нерафинирана сол без добавен Флуорид (отрова за плъхове) е много трудно да се намери. В Германия и Чехия се продава нерафинирана морска сол без добавки в DM.

Няма коментари:

Публикуване на коментар