вторник, 18 май 2010 г.

Защо затварят въздушното пространство и спират полетите ?

Всички забелязахме, че от известно време насам затварят и отварят летищата из Европа като целодържавната дискотека в която Тодор Живков беше опревърнал България 80-те години. Повечето хора вярват на масмедийната манипулация, че причината е вулканът в Исландия. Моето мнение е по-различно и базирано на следните наблюдения :

* ИАТА остро критикува затварянията като абсолютно безпочвени и небазирани на никакви научни факти
* Английските учени препоръчали затварянето на въздушното пространство са същите които ни плашеха с глобално затопляне, и които бяха разобличени с фалшификации на ред изследвания и всяван на масова паника
* Извъневропейските и Руски авиокомпании никога не са спирали да летят "през облака", най-известния пример е полетът на руския президент Медведев до Полша (на погребението на президента), когато въздушното пространство на цяла Европа беше затворено
* Вторият най-известен случай беше когато летищата на Англия бяха затворени "зарад облака", обаче на футболните запалянковци на Фулам им беше разрешено да летят до Хамбург и обратно за финала с Атлетико
* Накрая но не на последно място вчера прочетох, че италиянски съд е глобил Райън Еър (една от най-големите нискотарифни) за това, че не са се "грижили достатъчно добре за пътниците си" по време на "блокадата".

Като човек, който не вярва на думи, дълбоко се замислих, защо е тази упоритост със затварянето на летищата, която е безумна и носи огромни загуби на авиокомпаниите и тогава се сетих че Луфтханза буквално изкупи каквото можа от нискотарифните летящи от и до Берлин (Берлин Еър, Аустриън Еър бяха последните покупки) и в този момент се сетих и за цялата елементарна схема :

В Европа има само 2 вида авиокомпании - държавни превозвачи и нискотарифни. Ако блокадите и загубите продължават всички ще фалират, ОБАЧЕ държавните превозвачи ще бъдат "спасени" като големите банки, а нискотарифните ще умрат. И така се връщаме автоматично към времената, когато работех като шеф на бюро за самолетни билети - полет Прага - Ню Йорк $400, полет Прага - Хамбург $450. Честито!

Как можем да се борим срещу такива манипулации ? Като не подкрепяме спасяването на големи компании (това унищожава свободата на пазара и ни връща при диктатора Тодор Живков) и като не даваме парите си на същите такива. Например аз не пътувам с държавни превозвачи - или нискотарифни, или смяна на маршрута.

Няма коментари:

Публикуване на коментар