петък, 18 декември 2009 г.

Вирусът на елитарността

Съвременната човешка цивилизация е изградена по пирамидален модел. Например структурата на обществото - маси нискоквалифицирани работници са ръководени от по-малки групи малко по-квалифицирани ръководители, които от своя страна са ръководени от още по-малки групи началници, които от своя страна отговарят пред собственици или по-високи мениджъри и така в един момент се стига до върха на пирамидата. Същото е положението и в нашето образование.  Ученици, учители, професори, директори; ясли, детски градини, училища, колежи, академии, университети. До тук добре - логична структура с ясна практична полза.

Индианските шамани казват, че една от основните клопки пред човека е неговата сила. Според тях когато един човек достигне голяма част от своя енергиен или силов потенциал, той много лесно може да се самозабрави и да реши, че за него вече няма граници на този свят и че е достигнал върха на своята пирамида на знанието като околния свят подкрепя това негово мислене. В този момент вече няма учител, който да го води за ръка и да му показва нови знания, време е той сам да започне да се развива с цената намного усилия и рискове или да остане на този връх, който е достигнал и да използва знанията, които е събрал. Второто се смята за груба грешка при шаманите. Те, както и будистите, таоистите, се стремят основно към едно нещо - безсмъртие на съзнанието и осъзнато преминаване в другата страна. За това постижение има много напътствия, но няма точна рецепта гарантираща сигурен успех. Необходими са постоянни усилия и събиране на енергия като гореспоменатата клопка е едно отосновните препятствия създавани от човешката психика - едно от имената и е самозабравяне.

Тази грешка е присъща на всички хора, разпространена е във всички култури и е много трудно човек да я коригира - изисква постоянни усилия. В наша Европа обаче тази грешка се е превърнала в истински вирус за обществото и здраво е вкоренена и залегнала във всички негови институции, затова аз избрах за себе си да я нарека 'вирусът на елитарността'. Признаците на този вирус са елементарни и ежедневно утвърждавани :

* ученик неможе да има и отстоява мнение по-различно от това на учителя;
* работник неможе да има по-добри идеи от шефовете, камо ли да посмее да ги критикува или поправя;
* по-млад неможе да бъде 'нито на годините нито на чекиите' на по-възрастен;
* някъв си дядо или няква си баба немогат да бъдат по-умни от 35 годишен високообразован 'тарикат';
* човек от изтока неможе да бъде по-развит, умен и продуктивен от един англичанин/французин/германец с елитно образование.

Този 'вирус на елитарността'  забележете не винаги действа абсолютно праволинейно, затова пък е безотказен и крайно ефективен. Той е и основния стълб който крепи и консервира състоянието на нещата такива каквито са, добри и лоши. Разбира се има елементарни и ефективни техники, които позволяват освобождаване от него, но на повечето хора той предлага илюзорен комфорт и сигурност. Подобен на илюзорния комфорт и сигурност в разпадащата се западна цивилизация.

Покойният ми дядо често повтаряше една прекрасна турска поговорка "Акълът не е в годините а в главата", която ще допълня с култовата реплика от Туин Пийкс "Совите не са това, което са".

2 коментара:

  1. тук май се смесват две различни неща - йерархичните структури не са изобретения на запада, има ги във всички култури, (на изток в някои отношения въобще не е розово - касти и т.н.)и от друга страна шаманизмът и други техники за общуване с метафизичното...

    ОтговорИзтриване
  2. Една от най-големите грешки на западната мисъл, според моето скромно мнение е, че се опитва да разглежда нещата отделени едно от друго. Йерархичните структури не са изобретение на човека на първо място - при почти всеки животински вид ги има. А шаманизмът не е техника, а светоглед, начин на мислене, начин на живот.

    ОтговорИзтриване