понеделник, 8 март 2010 г.

Пълнозърнест хляб

Съставки :

1 кг. пълнозърнесто брашно (аз използвам 50% житно и 50% дива пшеница, най-евтини са май в LIDL или Tesco)
750 мл. хладка вода (3 чаени чаши)
40 гр. мая (1 доза)
1 ч.л. нерафинирана захар
1 с.л. морска сол
По желание може да допълните нарязани сушени домати или ядки

Приготвяне :

В дълбока купа разтваряме маята и захарта в хладката вода. Сипваме солта в брашното и прибавяме към водата с маята. Разбъркваме с миксер (без да пипаме с ръце много-много) докато тестото стане хомогенно. Изсипваме тестото в намазана с олио и поръсена с брашно форма и го слагаме в изключена фурна за 50-60 минути да втаса. Преместваме формата с тестото на най-ниската релса на фурната (не я слагаме директно на дъното на фурната), слагаме малък съд с гореща вода до нея и включваме на 200 С. Оставяме 65 минути и изключваме без да вадим хляба. След 15 мин. вадим хляба, напръскваме с вода и завиваме в кърпа. Оставяме да изстине преди да го режем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар