понеделник, 8 март 2010 г.

Трънски гювеч

1 кг. свински врат
0.5 кг. небелен натурален ориз
0.5 кг. картофи
0.5 кг. зелен фасул (може консерва)
1 голям патладжан
0.5 кг. кисело зеле
0.5 кг. домати (може консерва)
2 големи глави лук
1 глава чесън
0.5 кг чушки
250 гр печурки
Чубрица, риган или мащерка за основна подправка + червен и черен пипер, сол
1.5 чаени чаши вода
зехтин на вкус (за края на печенето, не се слага в началото)

Нарязаните на едричко продукти и подправките се слагат в дълбока тава или гювеч, допълва се водата, захлупва се и се готви 90-ина минути на около 200 С. Проверява се и ако е готов равномерно се допълва зехтина (ръси се по малко навсякъде), разбърква се и се дозапича 10-ина минути без похлупак до зачервяване.

*** Количеството е за 6-7 човека; не всички съставки са задължителни - може да използвате въображение; зехтина не се слага в началото защото пру прекалено готвене става тежък на вкус и вреден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар