вторник, 9 март 2010 г.

Семейните "норми" в криворазбраната цивилизация

Когато преди 13 години се преместихме в Чехия, аз все още движех на базата на илюзиите и заблужденията насадени в главата ми от БГ. На тези илюзии и заблуждения Алеко е лепнал табелата "Криво разбрана цивилизация", но заради това разкритие е платил с живота си, но това е друга дълга тема. Та една от големите заблуди в наше съвремнно БГ е въпроса що е семейство и как се прави и поддържа то.

Опитът ми от Чехия е следният: чехите, когато се оженят или просто създадат семейство делят всички сметки на 2. Наема се плаща 50/50, сметките се плащат 50/50, ресторантите и почивките се плащат 50/50, сметките за децата 50/50. На кой каквото му остане си е негово и си преценява как да го ползва. Ако жилището е собственост на единия, другият му плаща наем, защото в това жилище са вложени огромни инвестиции. Тази система на живот съм я наблюдавал при 3 поколения - 70-годишните ни хазяи, където дядото плащаше наем на бабата (нейна беше къщата). Така беше и при децата им, така е и при внуците им, така е и при останалите чехи, които познавам. Мислехме ги за луди тогава, но сега осъзнавам, че луди сме ние.

Чехите са нация, която много често е била поробвана от австрийци и немци; били са под руснаците като нас; под римската империя като нас; сега са под ЕС като нас, но въпреки всички премеждия НИКОГА нивото и стандарта им на живот не са падали особено. В момента са измежду най-стабилните икономики в Европа, кризата ги заплащва най-малко от всички страни в ЕС според всички международни анализи. Правителствата им са пълни с предатели като нашите, но те все пак успяват да оцелеят и то доста добре. Те са и от единиците нации в Европа, които от години имат реален прираст на населението - 89-та са били 10 милиона, а сега са повече. Силата им е във "Селския разум" както те казват, или на български в прагматичния ум и добре изпитаните методи и традиции. Те на реклами лесно не верват.

Каква е "селската" железна логика на Чехите в отношение семейство ? Хората сме връткави и променливи същества - това ни е спасило за разлика от динозаврите, китовете, кивитата и т.н. Даже в икономиката има специално понятие за това - мисля, че на български ще е насищане или пресищане. Хората се насищаме от всичко, нашите организми и умове са така настроени - като се на/пре-ситиме търсиме нещо ново, от което организмът ни има нужда, Ако не си пил вода дълго време например, първите 10 глътки имат цената на злато, но 50-тата глътка e противна, а 100-ната може и да те удави. Та как чешкия селски разум решава тоя проблем? Ми не го решава, щото той е нерешим - решението е самоубийство. Чехът се съсредоточава върху важното, заради което се създава семейството - децата.

Нема значение, колко аз те обичам или колко ти ме обичаш (след 5 години например), важно е обаче децата да оцелеят, да бъдат добре възпитани и изучени. Та ако и двамата мислиме по еднакъв начин - общият проект децата ще го гарантираме с общи усилия, какво ще става по-натам зависи от личните ни желания и настроения. Искам да те почерпя със скъпа вечеря за бонуса си - мое право, мои пари. Искам да си сменям телефона на 5 месеца - аз си знам, но първо да си платя моите 50% за осигуряване на семейството (разбирай децата) пък после както си реша. А ако се разделим един ден ще знам, че съм дал от себе си само необходимото за да осъществим своя проект - децата, а не съм отглеждал едно 20-30-40 годишно дете паразит, кривомислейки си, че има нещо абстрактно като "любов" на тоя свят, заради което си заслужава да се живее и мре. Тва са илюзии.

Страст и секс има, те нямат нищо общо с обичта - тя от своя страна няма нищо общо със секса. Любовта е блян и илюзия като хората много често си мислят, че съвпаднието на страст и обич едновременно у един човек е онази легендарна "любов" за което поетите пишат - нема такъв филм. А вечната любов е най-големата илюзия на тоя свят, кой каквото ще да ми говори. Причината е, че нема вечна страст към един човек, но има вечна нужда от секс, докато организмите са ни живи и здрави. Вечна обич има - човек може да обича семейство и деца например, независимо какви номера му правят. Да не бъркаме обичта и секса, щото става кръвосмешение ;-).

Тук ще цитирам и изказването на майката на един много добър приятел чех, който до неотдавна също е имал някви илюзии, но един ден имал неблагоразумието да прочете дневника на жена си и там видял, че има няколко чифта рога. Той поискал веднага развод по ред причини, които са разбираеми донякъде (не е просто изневярата, доста повече е било). Та когато взел решение за развод, споделил с майка си, която му казала "Не би ли и простил въпреки всичко?", той пак казал "Не", а тя му отвърнала "Един ден ще разбереш, че всички жени са еднакви."

Аз тук бих допълнил, че един ден ще разбере, че всички хора са еднакви, защото реално няма разлика за нашето подсъзнание дали ще направим едно действие или ще си представяме, че го правим, докато мастурбираме или правим секс по навик с някой, който ни е омръзнал. Голямата уловка е, че световните империи са открили, че ако направят извънбрачния секс недопустим, то хазните им ще са по-пълни отколкото при най-успешните войни (документален филм Сексът в древния свят, част 1-ва). Затова Римската Империя забранява безплатния извънбрачен секс (със закон и клеймосване като "изневяра") и започва масово разпространение на порнография и проституция като негов платен заместител. Разделяй и владей - раздори и проблеми в семейството, пълна хазна за държавата. Днеска го виждаме не само при порното, което вече е навсякъде и реално контролира почти всичко в западния свят, но и в разводите които са мега-печатница за пари за институции и адвокати.

Та май се поотплеснах художествено, но не е ли 50/50 и рестото си е за тебе си, значи говориме за чисто изполване - осъзнато или не. Това е моето мнение. Иначе как се обяснява неспособността на един зрял човек да си плаща сметките ? А какво ще стане като дойдат и 1-2 деца ? Единият родител ще стане вечен роб ? Лудост и сигурен път към гибел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар